4 tips om de juiste soort te kiezen voor uw eerste/volgende bonsai

Hoe kun je leren een bonsai levend te houden, zodat je er nog generaties lang van kunt genieten? Er bestaat eigenlijk geen magie, maar er zijn wel een paar bonsaitrucs die je kunt leren. Sommige basisvaardigheden komen je goed van pas bij het kweken van welk type plant dan ook, maar het eerste waar je aan moet denken is hoe je een plant kiest die de omstandigheden kan verdragen die je eraan stelt. Ik zal hier vier tips delen om je op weg te helpen voor degenen die erover nadenken om met bonsai aan de slag te gaan of erover nadenken om nieuwe soorten aan je verzameling toe te voegen, maar als je in Columbus, Ohio bent, bekijk dan mijn komende beginnersworkshop waar je kunt krijgen uw bonsaireis begint met een vliegende start!

In vivo / Centraal Ohio Bonsai-aankondigingen:

 1. Mijn volgende workshop indoor bonsai voor beginners is op zaterdag 24/2 bij Nocterra Brewing. Volledige details zijn te vinden op Eventbrite! In het kort behandelen we alle basisprincipes van de verzorging van bonsai binnenshuis, en basistechnieken voor het onderhoud van bonsai, zoals snoeien, bedraden en verpotten om de miniatuurboomlook te creëren. Alle deelnemers aan de workshop ontvangen een lidmaatschap van 1 jaar voor de Columbus Bonsai Society en de Central Ohio Cactus and Succulent Society – ter waarde van $ 55! De totale prijs voor de workshop bedraagt ​​$ 56, inclusief prebonsaibomen en lokaal gemaakte potten die u na ons werk mee naar huis kunt nemen, en een drankje van onze vriendelijke gastheer.
 2. Ik verkoop nu potten! Ik heb namens Blue Nose Trading een speciale zending ontvangen om te verkopen. Bekijk hier de stukken van haar werk die ik beschikbaar heb of maak een afspraak om mijn kwekerij in Columbus, OH te bezoeken via het contactformulier hier. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor lokaal ophalen/bezorgen.
 3. De Bonsai Time Podcast is verhuisd! Hoewel ik nog steeds nauw betrokken ben bij de productie van die podcast, staat de show nu op zijn eigen website, zijn eigen YouTube-kanaal en heeft hij nu zijn eigen TikTok-account.

De potten zijn gemaakt door dezelfde persoon die foto’s heeft gemaakt van een beginnersles die we vorig jaar samen gaven: Mark Passerrello van Ancient Art Bonsai. Mark was te zien in Bonsai Time Podcast, aflevering 08.

1. Denk aan de omgeving waar u uw bonsai wilt bewaren.

Heeft u binnenruimte of buitenruimte? Als u al buiten tuiniert en kruiden kweekt of ander tuinwerk doet, dan past een buitenbonsai wellicht goed in uw leven. Het zal bijvoorbeeld niet veel meer werk zijn om een ​​bonsai water te geven terwijl u uw buitenplanten al water geeft, en u zult al gewend zijn aan de omstandigheden die een buitenplant zou ervaren. En als je buiten wilt gaan tuinieren, dan is een buitenbonsai een geweldige manier om je aan te sporen je landschap of tuin in gedachten te houden, ze vaker te controleren en meer aandacht te besteden aan weers- en klimaatveranderingen die van invloed zijn op beide. Het kweken van een buitenbonsai is doorgaans minder comfortabel voor mensen aan het begin van hun reis, want als je niet de gewoonte hebt om naar planten buiten te kijken, zijn mensen bang dat ze de plant vergeten, de watergift verwaarlozen of dat hij door te veel wordt getroffen. plagen en ziekten. Persoonlijk is mijn ervaring dat het buiten kweken van bonsai enorm sneller en gemakkelijker is dan binnen kweken, maar ik begrijp waarom veel mensen het in eerste instantie vermijden.

Als alternatief geven veel mensen er de voorkeur aan om planten binnenshuis te kweken – vooral voor hun eerste bonsai – omdat ze deze vaker zullen kunnen zien als ze langs de aangewezen plek in huis komen om hun waterbehoeften in de gaten te houden. Toch hebben steeds meer mensen eenvoudigweg geen buitenruimte om bomen te kweken, zoals degenen die in appartementen en appartementen wonen, maar toch willen veel van deze mensen bonsai proberen. En je kunt bonsai binnenshuis kweken! Ik heb hier al eerder lezingen over gegeven en over geschreven (zie hier voor indoor-specifieke tips). Hoe dan ook, als deze situaties jou beschrijven, kun je er zeker van zijn dat zowel het binnen als buiten kweken van bonsai geldig is, maar elk brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. De uitdagingen van beide groeiomstandigheden kunnen zeker gedeeltelijk worden opgelost met de juiste soortselectie.

Welke ruimte u ook kiest om uw eerste bonsai te bewaren, zorg ervoor dat je een boom kiest die daar kan overleven.

Gematigde soorten zoals die hier in Ohio buiten groeien, hebben een winterrust nodig en kunnen niet binnen worden gekweekt. Een zeer nuttig hulpmiddel bij het kiezen van een buitensoort voor bonsai (en ander tuinieren/landschapsarchitectuur) is het concept van USDA-hardheidszones. Deze worden berekend met behulp van historische weergegevens om de gemiddelde jaarlijkse laagste wintertemperatuur waar ook ter wereld te identificeren. De Amerikaanse kaart voor winterhardheidszones is onlangs bijgewerkt en u kunt uw zone hier vinden. Als u eenmaal uw lokale zone kent, moet u ook weten dat elke plant een reeks USDA-hardheidszones heeft die ze kunnen verdragen (zoek online bijvoorbeeld op “Japanse esdoorn USDA-hardheidszone”; de bovenste resultaten geven meestal behoorlijk betrouwbare informatie!). Sommige hebben minimale koude-uren in de winter, zodat ze nergens te warm kunnen worden gekweekt. Anderen gaan dood door de vorst en kunnen niet op te koude plaatsen worden gekweekt. Je kunt zien hoe belangrijk dit zou zijn! Houd er rekening mee dat de gegevens over de winterhardheidszone over het algemeen betrekking hebben op planten in de grond, dus een goede vuistregel voor degenen onder ons die elke winter regelmatig poolstoten krijgen, is om vooruit te plannen en voor een goede winterisolatie voor de wortels te zorgen en de wind te blokkeren. voor uw bonsai voor het geval dat, zelfs als het blad een bekende winterharde soort is. Bovendien kunt u bij USDA Winterhardheidszones merken dat als u dicht bij een stad bent, uw zone misschien wat hoger ligt, omdat steden meer warmte vasthouden en produceren dan landelijke gebieden. (Enige tijd geleden zag ik een webinar van een klimaatprofessor die ongeveer 1 USDA winterhardheidszoneverschil tussen stedelijke en landelijke temperaturen documenteerde; als ik zijn naam onthoud en het webinar vind, zal ik het hier linken. Er zat zelfs ongeveer 100 ppm meer CO2 in het stedelijk gebied vergeleken met het landelijk gebied! Dit heeft ook invloed op de groei van invasieve planten in de stedelijke gebieden, maar ik dwaal af…). Ook kan het een uitdaging zijn om aan de rand van de winterhardheidszone van een soort te groeien. Houd er ten slotte rekening mee dat USDA Winterhardheidszones slechts een stukje van de puzzel zijn voor wat planten moeten doorstaan ​​om in een omgeving te overleven. Het beschrijft niet de ideale luchtvochtigheid, maximale zomertemperaturen, lokale plagen, ziekten, enz. die ook van invloed kunnen zijn op de vraag of een bepaalde soort buiten in uw omgeving kan overleven, maar het doet het meestal behoorlijk goed als een eerste voorspeller. Voor beginners met buitenbonsai raad ik aan om invasieve soorten uit te proberen, omdat ze moeilijk te doden zijn, het milieu ten goede komt als ze worden verwijderd en ze nog steeds geweldige bonsai kunnen maken! Het is een triple W-situatie.

Ondertussen (en veel korter!) kunnen alleen tropische bomen (USDA Hardiness Zones ~10+) binnenshuis worden gehouden, maar er is daar niet veel licht of warmte vergeleken met een tropisch regenwoud. Als u dus geen kweeklamp wilt kopen, moet u ervoor zorgen dat u een beginnersvriendelijke tropische lamp koopt die tegen weinig licht kan. Vetplanten hebben de neiging zich hiervoor aan te passen, maar ficus en Schefflera zijn ook goede opties.

Bent u iemand die regelmatig planten doodt? Of heb je nog nooit in je leven een plant gehad? En als je planten hebt gedood, weet je dan waarom ze stierven? Degenen met een zwarte duim zijn niet voorbestemd om altijd planten te doden. Een plant in leven houden is een vaardigheid die je net als elke andere kunt leren. Maar voor wat het waard is: iedere plantenmens heeft tijdens ons leerproces een aantal planten gedood en af ​​en toe kunnen zelfs ervaren bonsaikunstenaars nog steeds bomen verliezen. We doen echter ons best om van deze ervaringen te leren en te verbeteren. Dus ik zal het nog eens vragen. Als je een plant doodde, heb je hem dan te veel of te weinig water gegeven? Dit zijn de twee belangrijkste boosdoeners. Meestal zijn een paar bladeren die zich vreemd gedragen het eerste teken dat u meer aandacht moet besteden aan beide soorten mogelijke bewateringsfouten. Je kunt zien of je te veel water hebt gegeven als de grond nooit uitdroogt en toch verwelkt en verdort. Je kunt daarentegen bepalen of de grond onder water heeft gestaan ​​als de bladeren dramatisch opdrogen en de grond geen vocht meer heeft. Als u weet dat u de neiging heeft uw planten te veel water te geven en te veel van ze te houden, kies dan een plant die natte wortels kan verdragen en overweeg ook om eventuele potgrond uit uw bonsaipot te verwijderen en deze te vervangen door bonsaigrond. Als u intussen het type bent dat uw planten verwaarloost, maar toch bonsai wilt proberen, probeer dan een aan de woestijn aangepaste soort te gebruiken die uw verwaarlozing aankan en niet zal klagen!

Ongeacht welke soort u selecteert, uDoor speciale bonsaigrond te gebruiken, maken we een zeer goed doorlatende grondmix die het bijna onmogelijk maakt om planten op die manier te veel water te geven en te doden. Dan zou je je bonsai vooral kunnen verliezen door onder water te zetten. De frequentie waarmee u water moet geven, is afhankelijk van veel omstandigheden en wordt niet vastgelegd in een kalender. De makkelijkste manier om dat te weten is door de grond fysiek met je vinger te voelen, zowel aan de oppervlakte als iets onder de oppervlakte. Sommige bonsai moeten meteen worden bewaterd als de grond droog aanvoelt, zoals avocado of sneeuwroos. Anderen – zoals de beginnersvriendelijke planten die we in de werkplaats gebruiken voor 24-02-2024 – kunnen wat langer wachten tussen het water geven. Svetplanten zoals jade en dwergjade gedijen goed onder verwaarlozing in de juiste bonsaigrond.

De kunst van bonsai omvat het gebruik van een aantal vreemde praktijken om bomen te manipuleren om de vormen te krijgen die de kunstenaars zich voorstellen, dus elke boom die voor bonsai wordt geprobeerd, kan maar beter bereid zijn de meeste van deze technieken te accepteren. Dit bevat…

 • Langere periode in pot kweken.
 • Periodiek snoeien van wortels.
 • Mogelijkheid tot terugknopen na het snoeien. (Het succes verschilt per soort, maar we hebben enkele oplossingen of accepteren de beperkingen van sommige)
 • Mogelijkheid om takken te bekabelen en in vorm te buigen. (minder belangrijk)
 • Mogelijkheid om niet af te sterven door regelmatig snoeien. (snoeien op het juiste moment/omstandigheden kan hier invloed op hebben)
 • Mogelijkheid om takken in de loop van de tijd te behouden. (enigszins belangrijke, maar zelfs uitdagende soorten kunnen worden geprobeerd)
 • Mis ik nog iets?

Esthetisch gezien omvatten de basisprincipes voor het maken van een bonsai…

 • Het vermogen om een ​​houtachtig ogende stam te maken.
 • Het vermogen om steeds dichtere takken te maken als reactie op snoeien.
 • Het vermogen om de blad-/naaldgrootte en de lengte van de internoden te verminderen onder bonsaitechnieken/leeftijd, zoals ingesloten wortels of bepaalde snoeitechnieken.
 • Andere eigenschappen kunnen wenselijk zijn, afhankelijk van wat u oproept, zoals
  • Duurzaam dood hout.
  • Dood hout heeft de neiging natuurlijke holtes te maken.
  • De mogelijkheid om wondweefsel te vereelten als je dood hout bij grote karbonades wilt vermijden.
 • Mis ik nog iets?
Bovenstaande punten zijn enkele zaken waarmee u rekening kunt houden als u een nieuwe soort onderzoekt en probeert een bonsai te maken. Sommige antwoorden kunt u vinden door online te zoeken naar “Japanse esdoornbonsai” en te zien wat anderen hebben bereikt met de soort waarin u geïnteresseerd bent. Vervolgens kunt u bepalen of u tevreden bent met de esthetiek die soorten kunnen bereiken als ze eenmaal volwassen zijn, en of het uw tijdsinvestering waard is. Er zijn echter veel boom- en struiksoorten die nog nauwelijks voor bonsai zijn geprobeerd, dus je zou er een paar kunnen proberen en zien hoe ze het doen! Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van nieuwe soorten, kun je ook kijken naar hints in de natuur om hun bonsaikwaliteiten te voorspellen.

Dit alles gezegd hebbende, ga aan de slag en kies verstandig uw eerste bonsai! Het kan absoluut een impact hebben op uw succes bij het levend houden van uw bonsai. Veel mensen die hun eerste boom doden, kozen waarschijnlijk willekeurig en raakten ontmoedigd vanwege de uitkomst.

Bonsai-boom.nl
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart